Welke producten zijn geschikt voor de juiste voetverzorging?
Tijdens behandelingen maak ik gebruik van de producten van HFL. Deze producten zijn ook in de praktijk verkrijgbaar (ook geschikt voor diabetici).

Dermoleen crème | €14,95

Een vochtinbrengende crème voor dagelijkse verzorging voor de droge huid. De conditie van de huid wordt merkbaar beter. Bij een extreem droge huid kunt u dit product prima combineren met Roselan Balm.

Roselan Balm | €13,95

Een intensief werkend product voor de cosmetische verzorging van de extreem droge, ruwe of schrale huid, eelt of kloven.

Ingrediënten:

 • Dit is een witte vaseline die klinisch is nagemaakt. Bevat geen dierlijke producten.
 • Salicylic acid: zorgt dat de schilfers loslaten en laat roodheid verdwijnen zodat de huid kalmeert.
 • Lanolin: klinisch nagemaakt schapenvet. Zodat er geen allergische reacties optreden. Het zorgt voor een zachte huid en heeft dezelfde werking als menselijk talg.

Advies: 2x per dag aanbrengen. De huid wordt weer zacht en soepel.

Fresh legs | €14,95

Geschikt voor wintervoeten. Werkt ook goed tegen kramp en  spierpijn. Het stimuleert een betere doorbloeding van de huid. Masseer voeten 2x daags met dit product op basis van kamfer, glycerine en harmamelis.

Solution spray | €13,95 (flesje 50 ml)

Voor het behandelen en voorkomen van kalk/schimmelnagels. De spray trekt in de huid en komt zodoende bij de matrix (begin van de de nagel). Spray tweemaal daags beide voeten en vergeet ook niet de schoenen.

Wat te doen bij bepaalde voetproblemen?

Wat is eelt?
Eelt is een verdikking van de hoornlaag, de bovenste dode laag huidcellen van de opperhuid. Je kunt eelt herkennen aan de gele of bruine kleur, soms ziet het er glazig uit. Een beetje eelt werkt beschermend, maar teveel is niet prettig en kan tot klachten leiden.

Oorzaken van een teveel aan eelt
De vorming van overtollig eelt kan diverse oorzaken hebben. Als je voor je werk bijvoorbeeld veel moet staan, loop je meer risico. En heb je overgewicht, dan hebben je voeten het zwaarder te verduren. Er komt meer druk op te staan, waardoor de kans op eeltvorming groter is. En als je ouder wordt, wordt je huid droger. Bij een droge huid is wederom het risico op overtollig eelt groter.

Schoeisel en sokken
Druk en wrijving door niet goed passende schoenen zijn berucht. Bijvoorbeeld als je schoenen te ruim zitten (of te krap) of een te harde of te dunne onderkant hebben. Ook het dragen van steunkousen kan eeltvorming en pijnlijke likdoorns veroorzaken.

Verkeerde stand van uw voeten
Het kan ook zijn dat de stand van uw voeten onnatuurlijk is, waardoor er op bepaalde plekken meer druk wordt uitgeoefend dan normaal. Ook kan bij het ouder worden de stand van de voet veranderen. Als het eelt het gevolg is van een verkeerde stand van uw voeten, dan is het belangrijk om te kijken of daar iets aan gedaan kan worden, zoals het dragen van aangepast schoeisel.

Hoe voorkom je eeltvorming?
Je kunt eelt vaak voorkomen door goed voor je voeten te zorgen. Crème uw voeten bijvoorbeeld elke avond in met een vette zalf of crème. Dit houdt de huid zacht en voorkomt ook kloven. Zorg verder voor goed passende schoenen, loop niet teveel op slippers of ander schoeisel met een dunne zool.

Wat zijn kloven?
Voetkloven zijn barsten of scheuren in de huid van de voeten. Kloven kunnen enkele millimeters tot een centimeter lang zijn. Aan het oppervlak van de huid zijn ze breder dan dieper in de huid. Kloven in voeten komen vaak voor in de droge en vereelte huid van de hielen (droge kloven). Maar ze zijn ook in de zachte, vochtige huid tussen de tenen (vochtige kloven) te vinden. Kloven zijn meestal niet altijd pijnlijk, maar maken de voeten minder mooi om te zien.

Behandeling van kloven
Bij droge kloven in voeten is de behandeling gericht op het verbeteren van de elasticiteit van de huid. Dit kan door de dikke laag eelt te verwijderen en een voedende, herstellende zalf te gebruiken. Hierdoor kan de huid weer soepel meebuigen en kunnen kloven zich weer sluiten.

Tips tegen kloven
– Draag schoenen en slippers die goed passen.
– Voeten 2x per dag verzorgen met een zalf en een hydraterende crème.
– Houd de huid droog en droog de huid tussen de tenen na het wassen goed af.

Likdoorns:
Likdoorns zijn naar binnen groeiend eelt. Het is dus niet zo dat likdoorns een wortel hebben. Likdoorns ontstaan door druk, van bijvoorbeeld schoenen of een verkeerde stand van de voet. Plekken waar likdoorns het vaakst voorkomen zijn tussen of op de tenen en onder de bal van de voet. Likdoorns geven een stekende pijn. Als likdoorns niet worden verwijderd kunnen ze gaan ontsteken. Zolang de oorzaak niet wordt weggenomen zullen likdoorns na verwijdering steeds weer opnieuw ontstaan.

Tips bij het voorkomen van likdoorns
Draag goed passende schoenen en sokken.
– Gebruik elke dag een crème voor uw voeten.
– Zo blijft de huid van de voet soepel en elastisch.

Wat zijn wratten?
Wratten zijn goedaardige gezwelletjes (bloemkoolstructuur) van de huid, die meestal worden veroorzaakt door een virus. Wratten zijn besmettelijk. Wratten komen ook onder de voet voor. Wratten op de voet zijn plat en komen vooral voor op de voetzool. Ze zijn huidkleurig en hebben dezelfde grootte als normale wratten. Soms groeien ze in de diepere huidlagen en geven ze pijnklachten bij het lopen. Huisartsen houden vaak een speciaal ‘wrattenspreekuur’ waarop zij wratten aanstippen met vloeibare stikstof.

Zweetvoeten. Wat eraan te doen?
De medische term voor ‘stinkende’ voeten is bromodosis. Het is een veel voorkomend probleem, dat het gehele jaar voorkomt, vooral in een warm klimaat.

De onaangename geur ontstaat wanneer het zweet wordt vermengd met bacteriën die op uw huid leven en in de schoenen. Deze bacteriën produceren een zuur bijproduct dat behoorlijk kan stinken. Helaas is het niet mogelijk om het zweten van de voeten volledig stil te leggen, ongeacht de temperatuur of de tijd van het jaar. Er zitten ongeveer 250.000 zweetklieren in de voeten, het grootste aantal zweetklieren in het hele lichaam, die ongeveer een halve liter zweet per dag produceren.

In tegenstelling tot andere zweetklieren in het lichaam,scheiden de zweetklieren in de voeten de hele dag door vocht af. Niet alleen wanneer het warm is of omdat je bijvoorbeeld aan het sporten bent.

De beste manieren om zweetvoeten te behandelen

 • Vermijd zeep aangezien dat de zweetklieren prikkelt.
 • Droog de voeten goed af, ook tussen de tenen.
 • Draag alleen wollen/katoenen sokken. Wassen op 60 graden.
 • Wissel 2x per dag van sokken.
 • Draag leren schoenen, en wissel schoenen af.
 • Draag eventueel silversokken. Het werkt antibacterieel en voert snel de vochtigheid af. Het doodt de bacteriën en voorkomt dat er een onaangename geur ontstaat. De sokken wassen zonder wasverzachter.
 • Een product voor zweetvoeten. In de praktijk verkrijgbaar.

Sport

Hoe vaak moet je sportschoenen vernieuwen?
Ongeveer na 500-1000 kilometer kunt u uw sportschoenen het beste vervangen. De algemene stelregel is 1x per jaar schoenen vervangen. Het schok-opvangende gedeelte van de schoenen werkt dan niet meer genoeg om uw knieën te ontlasten.

Waar moet u op letten wanneer u sportschoenen koopt?
Dit is erg afhankelijk van wat voor sport u beoefent.

 • Bij sporten waarbij u veel korte maar heftige bewegingen maakt (bijvoorbeeld aerobics of streetdance) is het van belang dat de schoen een goede schokopvang heeft. Daarnaast moet de schoen bij de tenen genoeg ruimte geven om de de tenen goed te bewegen zonder dat de nagels en de tenen de schoen steeds raken.
 • Bij groepssporten waarbij je veel rent en springt (zoals basketbal, korfbal en handbal), is enkel- ondersteuning heel belangrijk. Zorg dan voor een schoen die tot boven de enkel komt.
 • Daarnaast zijn er nog veel sporten die echt een eigen schoen hebben, zoals wandelen, voetbalen, wielrennen, etc. Zorg ervoor dat u sportschoenen bij een specialist koopt. Zij kunnen u het goede advies geven.

Zijn er speciale voorzorgsmaatregelen nodig wanneer ik veel (en sportief) ga wandelen?
Jazeker, wandelen is goed voor uw gezondheid en conditie, maar natuurlijk ook wel belastend voor uw voeten. Door een aantal maatregelen te nemen kunt u voetproblemen voorkomen.

Bijvoorbeeld:

 • Houd uw voeten schoon en droog tijdens het lopen.
 • Gebruik tape of speciale blarenpleisters bij blaren en schuurplekken op uw voeten.
 • Ga nooit alleen verre afstanden lopen. Wanneer er iets mis gaat (bijvoorbeeld een verstuikte enkel), is er altijd iemand in de buurt die u kan helpen.
 • Ga zigzaggend steile terreinen op en af. Wanneer u dit recht doet, komt er een te grote spanning op uw tenen, enkels en kuiten te staan.

Cosmetisch: mooi van buiten
Bijzondere producten in the picture:

Zuurstof doorlatende nagellak
Het merendeel van de verschillende nagellakken zijn niet geschikt voor schimmelnagels. Ze sluiten de nagel af en daardoor kan de schimmel verergeren. Depend 02 is een unieke nagellak op basis van acryl. Omdat de nagellak zuurstofdoorlatend is, wordt de nagel onder de lak niet vochtig, waardoor de verzorging van de schimmelnagel gewoon kan doorgaan. Ook geschikt voor gezonde nagels. Verkrijgbaar in handige kleine flesjes in hippe kleurtjes.
Prijs per stuk: €4,50

Dadi’Oil
Pure (biologische) olie voor de nagel en de huid, die gemaakt is om de huid te voeden en te verzorgen. En om flexibiliteit, stevigheid en glans te geven aan de natuurlijke nagel. Verrijkt met de ontspannende geur van verschillende essentiële oliën. Verzorgend door de avocado, olijf en Jojoba olie en vitamine E die de huid voedt en soepel maakt. De olie wordt snel opgenomen en is niet vet.
Prijs: €25,95