Tips bij aankoop schoenen

Wees zuinig op uw voeten. Koop schoenen die perfect passen.
Verkeerd schoeisel is de belangrijkste oorzaak van voetklachten zoals eeltplekken, knobbels op de tenen likdoorns. Meer dan de helft van alle volwassenen heeft er last van.

Kies voor kwaliteit.

Nieuwe schoenen nodig? Begin meteen goed en ga voor kwaliteit. Kies een schoenenwinkel uit waar men u vakkundig kunnen adviseren. Schoenen van betere kwaliteit zijn niet altijd de goedkoopste schoenen. Maar ze gaan wel langer mee en ze mishandelen je voeten niet. Je kunt beter een paar goede schoenen aanschaffen en probleemloos lopen dan drie paar schoenen in de kast waar je telkens pijn en ergernis van hebt.

Waar moet je vooral op letten?

Smalle voeten, brede voeten, een hoge wreef of een “moeilijke” voet: elke voet is uniek. Neem geen overhaaste beslissingen. Schoenen kopen is letterlijk een kwestie van goed aanvoelen.

Handige tips bij aankoop van schoenen.

  • De meeste mensen kopen blindelings schoenen in de maat die ze altijd al hadden. Maar in de loop van je leven kan je voet veranderen. Bovendien kunnen maatsystemen per merk verschillen. Veel mensen hebben verschillende voetmaten. Laat dus altijd uw beide voeten opmeten. Pas beide schoenen en koop op de maat van de langste voet.
  • Let op voldoende teenruimte, zowel in de breedte als in de hoogte. Voor een goed pasvorm is zowel de lengte als breedte belangrijk. Pas schoenen in meerdere maten. Stiksels, naden of andere versieringen in de schoen vormen drukpunten die kunnen knellen. Controleer eerst of de binnenkant van de schoen glad aanvoelt en of uw tenen wel vrij kunt bewegen.
  • Pas een paar nieuwe schoenen altijd in de namiddag. Je voeten worden wat dikker in de loop van de dag. Vergeet ook niet een paar goede sokken mee te nemen. Sokken zorgen samen met schoenen voor de uiteindelijke pasvorm. Let op: nieuwe schoenen moeten direct comfortabel zitten. Een te kleine schoen wordt niet meer groter. Het zogenaamde uitlopen van de schoen is een fabeltje.
  • Kies voor leer. Leren schoenen zijn weliswaar duurder maar geven meer stevigheid en flexibiliteit. Bovendien ventileren leren schoenen beter.
  • Pas nieuwe schoenen altijd terwijl u staat en loopt en kijk of ze dan goed zitten. De hak voor vrouwen liefst niet hoger dan drie centimeter. Voor mannen is de juiste hakhoogte in de regel maximaal twee centimeter. Controleer ook of de hiel stevig genoeg in het hielstuk zit en je voet niet naar voren kan schuiven.
  • Pak de schoen vast en kijk of u de zool kan buigen. De zool moet soepel zijn voor een goede afwikkeling van de voet. Vuistregel is dat het buigpunt van de schoen onder het buigpunt van de bal van de voet ligt.
  • Trek bij veterschoenen de veters goed aan. Kijk goed of dat uw hiel niet uit de schoen slipt.
  • Algemene tip: loop rustig een paar keer rond in de winkel om te testen of de schoen overal goed past. Neem vooral alle tijd voor zo’n belangrijke beslissing.