Schimmels behandelen en voorkomen

Een mycosenagel is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel. In de volksmond wordt een schimmelnagel kalknagel genoemd. Een schimmelinfectie kan ontstaan in beschadigde nagels: bijvoorbeeld door sporten of knellende schoenen. Ook vocht en warmte bevorderen de kans dat schimmels zich kunnen nestelen in nagels. Een schimmelinfectie aan de nagel is dezelfde als de infectie die zorgt voor voetschimmel (zwemmerseczeem). Voetschimmel gaat gepaard met hevige jeuk en schilferige rode huid en kan op de gehele voet voorkomen. De juiste crème (vaak  Myconasolcrème) kan snel verlichting brengen als de crème consequent gebruikt wordt.

Oorzaak
De schimmelnagel wordt veroorzaakt door de trychofytine-infectie begint meestal met een witte of gelige plek aan het uiteinde van de nagel, meestal eerst de grote teen. En als de infectie verergert, verandert de kleur van de nagel in geelbruin en ziet deze er dof en brokkelig uit. De nagel groeit niet meer zozeer in de lengte maar neemt toe in dikte. Dit kan ook pijnlijke drukklachten geven. De nagel kan zelfs los gaan zitten en de nagelplaat verandert uiteindelijk van uiterlijk en vorm.

Behandelen
De behandeling is niet eenvoudig en soms zelfs niet mogelijk. Want de infectie kan zich uitbreiden naar de nagelmatrix (bij de nagelriem) of breidt zich uit naar andere nagels. De klachten van schimmelnagels verergeren na verloop van tijd. Een beginnende schimmelnagel zo snel mogelijk behandelen geeft de grootste kans van slagen. Dan kan een anti-schimmel product in combinatie met de juiste verzorging doeltreffend zijn om de schimmelnagels aan te pakken.

Samen met u ga ik bekijken en bespreken hoe ik deze kwaal ga aanpakken. Soms zijn medicijnen de beste oplossing, en verwijs ik u door naar de huisarts. Deze medicatie is echter erg belastend voor nieren en lever. Bij mensen met bepaalde ziektes, aandoeningen of een verminderde weerstand, zal de huisarts deze medicatie liever niet voorschrijven.

Verzorgen
Bij Sinne pedicurepraktijk wordt de nagel dunner gevijld (gefreesd) en wordt het zieke gedeelte van de kalknagel zoveel mogelijk weggehaald. Ook veiliger want de sok kan blijven haken aan de soms gedeeltelijk loslatende nagel. Zo’n nagel kan ook gerepareerd worden met gel en krijgt op die manier weer zijn oorspronkelijke vorm terug. Deze nagelreparatie kan in combinatie met een basis voetbehandeling worden uitgevoerd. Zo ziet de nagel er ook weer mooi uit. Ondertussen kunt u met een anti-schimmel product beginnen. Omdat een schimmelnagel erg langzaam groeit kan de genezing al snel een jaar duren.

Voorkomen:

 • Bij een verminderde weerstand kunt u gevoeliger zijn voor het krijgen van schimmelnagels
 • Draag slippers in openbare ruimtes
 • Droog uw voeten zorgvuldig (ook tussen de tenen) met een schone handdoek
 • Wissel regelmatig van schoenen en laat deze na het dragen goed drogen. Ook sportschoenen
 • Trek dagelijks schone sokken aan van natuurlijke (katoen/wol) materialen. Was op 60 graden
 • Draag leren goed passende schoenen. Deze hebben een betere ventilerende werking.
 • Klamme en vochtige voeten zijn gevoeliger voor schimmels.
 • Gebruik niet teveel zeep, spoel zeepresten goed weg.
 • Verzorg uw voeten extra goed:
  – Verzorg uw voeten dagelijks met een verzorgende voetcrème
 • Gebruik preventief elke week een anti-schimmel product voor de voeten en schoenen. De solutionspray van HFL is hiervoor een prima product.

Veel mensen hebben last van schimmelnagels. Tenminste 10% van de bevolking. U hoeft zich nergens voor te schamen. Wilt u ook graag iets doen aan deze aandoening?

Ik stel graag een behandelplan voor u op.