Diabetische voetzorg

Diabetes mellitus – in de volksmond ook wel ‘suikerziekte’ genoemd – is een chronische ziekte en treft ruim 1,2 miljoen Nederlanders. Hierbij is negen op de tien gevallen sprake van diabetes type 2. Jaarlijks krijgen meer dan 60.000 patiënten te horen dat ze ook gediagnosticeerd zijn met diabetes. Volgens de wetenschappelijke voorspellingen zal dit getal de komende jaren alleen maar gaan toenemen.

bron: Volksgezondheid en Zorg

Een voetbehandeling bij de medisch pedicure
Voor een diabeet is het zeer belangrijk om zijn of haar voeten regelmatig te laten verzorgen. De meest voorkomende voetproblemen bij diabetici zijn: eelt, kloven, likdoorns, blaren, wondjes of droge voeten. Ook wanneer er geen klachten zijn is preventieve voetbehandeling aan te bevelen. Op die manier kun je problemen aan de voeten voorkomen. Naast de voetbehandeling geeft de medisch pedicure adviezen over de juiste verzorging van de voeten en goed schoenadvies. Zo nodig wordt de cliënt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts, of podotherapeut.

Tijdens een voetbehandeling ben ik extra voorzichtig om het maken van wondjes te voorkomen. Omdat het zelfgenezend vermogen van diabetici verminderd kan zijn. Per cliënt wordt vooraf gekeken en besloten welke behandeling het meest geschikt is. De behandeling wordt afgestemd op de conditie van de voet.

Vergoeding
Heeft u een zorgprofiel 2 of hoger dan wordt de medische pedicurebehandeling vanuit de basisverzekering vergoed. Uw huisarts verwijst u door naar de podotherapeut. Deze bepaalt hoeveel behandelingen er per jaar vergoed worden. Als medisch pedicure heb ik contracten met verschillende podotherapeuten afgesloten.

Diabetici met een zorgprofiel 0 of 1 kunnen soms een vergoeding krijgen vanuit een aanvullende zorgverzekering. Maar dit is bij elke zorgverzekeraar weer anders geregeld. Ook als u niet in aanmerking komt voor een vergoeding kunt u bij Sinne pedicurepraktijk behandeld worden. Preventieve voetzorg en controle is van groot belang bij diabetes.  De diabetische voet heeft extra aandacht nodig. Meer informatie over vergoedingen op de website: www.zorgwijzer.nl